Frouktje Oudgenoeg

15 september 1940 – 2 november 1942

Klapsterweg 2, Woldendorp

Geboortevermelding Frouktje Oudgenoeg (Nieuwsblad van het Noorden, 12 oktober 1940)

Geboortevermelding Frouktje Oudgenoeg (Nieuwsblad van het Noorden, 12 oktober 1940)

Frouktje Oudgenoeg wordt op 15 september 1940 in Woldendorp geboren. Zij is de jongste dochter van Arent Oudgenoeg en Johanna Frenkel. Arent en Johanna noemen hun dochter naar de moeder van Arent, die Frouktje Cohen van den Berg heet.

‘Ik herinner me nog het prachtige krulhaar van de zusjes’ – Dina Abels-Haveman

Een half jaar voor de geboorte van Frouktje komt Lena Oudgenoeg (4 juli 1924) uit Oostwold bij de familie inwonen. Zij is een achternichtje van Frouktjes vader en helpt als dienstmeisje tot juni 1941. Daarna werkt ze als dienstmeisje in Winschoten, maar raakt werkloos als haar werkgever naar het buitenland vlucht. Lena keert terug naar Oostwold en wordt samen met haar vader, moeder en zusje op 23 november 1942 in Auschwitz om het leven gebracht. Lena is dan 18 jaar.

Frouktje Oudgenoeg

Frouktje Oudgenoeg (1942)

‘De kinderen van de familie Oudgenoeg waren heel mooie kinderen en ik herinner me nog het prachtige krulhaar van de zusjes’, aldus Dina Abels-Haveman (1932). Zij woonde in het dorp Baamsum en kwam met haar moeder en zusje weleens in de winkel van de vader en moeder van Frouktje in Woldendorp.

‘Wij zijn misschien wel de laatste Woldendorpers, die ze de hand gedrukt hebben.’
– Marie Wezeman

De laatste herinnering aan Frouktje in Woldendorp komt van Maria Wezeman: ‘Op een dag gingen we naar Nieuwolda, we gingen altijd om vier uur terug voor het koe en varken en zagen bij het doktershuis de familie Oudgenoeg lopen met hun koffers en de twee kleine meisjes op een melkkar. Wij zijn misschien wel de laatste Woldendorpers, die ze de hand gedrukt hebben.’

De kinderen Max, Frouktje en Henderika met op de voorgrond Arent en Johanna Oudgenoeg.

Frouktje in het midden met haar broer Max, zus Henderika en op de voorgrond haar ouders Arent en Johanna Oudgenoeg.

Dat was op 25 oktober 1942.  Frouktje wordt met haar broer, zus en ouders op last van de Sicherheitspolizei met de tram ‘Oostelijk Groningen’ naar Winschoten gebracht. De volgende dag brengt de politie van Winschoten hen naar Westerbork. Daar zijn ze maar vier dagen gebleven. Daarna vertrekken ze met transport 32 naar Auschwitz.

In Memorandum

In Memorandum. Frouktje, was samen met haar broer Max en zus Henderika onder de 132 kinderen. Haar vader was een van de mannen, die gedwongen werd om bij Kosel uit te stappen.

Onderweg moet vader Arent uitstappen, om in een werkkamp te werken. Hij sterft voor 30 september 1943. Bij aankomst in Auschwitz op 2 november 1942 worden Frouktje, Henderika, Max en hun moeder meteen om het leven gebracht.

Frouktje is dan 2 jaar.

Familie van Frouktje via Joods Monument:

Familie Oudgenoeg

Klapsterweg 2, Woldendorp

Bewoners Klapsterweg 2

Arent Oudgenoeg

Arent Oudgenoeg

Johanna S.C. Oudgenoeg-Frenkel

Johanna S.C. Oudgenoeg-Frenkel

Markus Oudgenoeg

Markus Oudgenoeg

Hendrika Oudgenoeg

Hendrika Oudgenoeg

Frouktje Oudgenoeg

Frouktje Oudgenoeg