Henderika Oudgenoeg

8 juli 1936 – 2 november 1942

Klapsterweg 2, Woldendorp

Henderika Oudgenoeg wordt op 8 juli 1936 geboren in Delfzijl aan de Oude Schans. Zij is de dochter van Arent Oudgenoeg en Johanna Frenkel en vernoemd naar haar oma van moederskant, die Henderika Baruch heette.

Max en Hendrika Oudgenoeg

Max en Hendrika Oudgenoeg, 1939

Henderika verhuist als klein meisje met haar broer Max en ouders naar Woldendorp naar de Klapsterweg 2, wat in die tijd de Molenstraat genoemd wordt. Haar ouders hebben daar een manufacturenwinkel, waar ze kleding en naaigerei verkopen.

‘Het is een beeld dat ik nog steeds voor me zie, dat Markus met zijn zusje in het speelkwartier wordt opgehaald door lieden in zwarte uniformen. Ze had een grote witte strik in het haar.’

Verschillende schoolgenoten zoals Maria Wezeman (1927) en Hendrik Jager (1933) herinneren zich dat Henderika samen met haar broer Max naar school ging in Woldendorp. Trijntjo Generaal (1934): ‘Het is een beeld dat ik nog steeds voor me zie, dat Markus met zijn zusje in het speelkwartier wordt opgehaald door lieden in zwarte uniformen. Ze had een grote witte strik in het haar.

Oude school Woldendorp

Zo zag de school in Woldendorp eruit voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. ULO en lagere school zaten in hetzelfde gebouw. Henderika en haar broer Max bezochten de lagere school.

Ook Harm Frans Buist (1929) kan zich de familie Oudgenoeg nog goed herinneren. Zijn ouders hadden een bakkerij in het pand waar nu de Troefmarkt gevestigd is. Harm Frans: ‘De familie Oudgenoeg kwam wel bij ons in de winkel. Wij hadden in die tijd woonderij aan de voorkant van het pand en ik kan me nog herinneren dat de familie op een zondagavond vertrok.’ Dat was op 25 oktober 1942. Henderika moet samen met haar kleine zusje Frouktje, haar broer Max en ouders op de tram naar Winschoten. Daar blijven ze een nacht om de volgende dag naar Westerbork gebracht te worden. Ook daar blijven ze maar kort, want  het gezin gaat meteen op transport richting Auschwitz. Vader Arent moet onderweg uitstappen. Zijn lot is niet helemaal duidelijk, maar hij sterft voor 30 september 1943.

Max, Frouktje en Henderika Oudgenoeg 1942

Max, Frouktje en Henderika Oudgenoeg 1942

Henderika komt op 2 november 1942 met haar moeder, broer en zusje in Auschwitz aan, waar ze alle vier meteen vermoord worden.

Henderika is dan 6 jaar.

Familie van Henderika via Joods Monument:

Familie Oudgenoeg

Klapsterweg 2, Woldendorp

Bewoners Klapsterweg 2

Arent Oudgenoeg

Arent Oudgenoeg

Johanna S.C. Oudgenoeg-Frenkel

Johanna S.C. Oudgenoeg-Frenkel

Markus Oudgenoeg

Markus Oudgenoeg

Hendrika Oudgenoeg

Hendrika Oudgenoeg

Frouktje Oudgenoeg

Frouktje Oudgenoeg