Markus Oudgenoeg

2 april 1934 – 2 november 1942

Klapsterweg 2, Woldendorp

Max en zijn ouders

Max als baby met zijn ouders Arent en Johanna

Max (Markus) Oudgenoeg wordt op 2 april 1934 geboren aan de Oude Schans 11 in Delfzijl. Dat is ongeveer waar nu de bibliotheek staat. Hij is genoemd naar zijn opa Markus Oudgenoeg, die in Weiwerd een grote manufacturenzaak heeft. Max is de oudste thuis en heeft twee jongere zusjes die Henderika en Frouktje heten.

Max met zijn vader en opa Oudgenoeg

Max met zijn vader Arent en grootvader Markus Oudgenoeg

In 1937 verhuist de familie Oudgenoeg naar Woldendorp waar Max’ ouders net als in Delfzijl een manufacturenwinkel hebben.

De Chevrolet van fam Oudgenoeg

De chevrolet van opa Oudgenoeg

Dina Abels-Haveman (1932) uit Baamsum herinnert zich Max nog goed. Dina: ‘Mijn amandelen en die van Max moesten ongeveer tegelijk geknipt. In de winkel van Oudgenoeg kwam dat ter spraken en Max’ moeder stelde mijn moeder voor om samen met de auto van de familie Oudgenoeg te gaan, want het was helemaal in de stad Groningen. Ik zie ons nog liggen in de operatiestoel met leren riempjes om onze armen, zodat we stil bleven liggen.’

‘Ze namen Max en zijn zusje mee. Het was afschuwelijk, dat zal ik nooit vergeten.’

In de oorlog verandert het leven voor Max en zijn familie totaal. Trijntjo Generaal (1934), die bij Max op school zat, herinnert het zich als de dag van gisteren. ‘Ineens waren er twee in zwarte uniformen gestoken mannen op het schoolplein. Ze namen Max en zijn zusje mee. Het was afschuwelijk, dat zal ik nooit vergeten. Henderika moest heel hard huilen en wij stonden er bij en keken er naar, maar begrepen niet wat er aan de hand was. Wel herinner ik me nog goed dat de ene meester de kinderen op school wilde houden en dat de andere meester zei, dat ze weg moesten.’

Meesters en Juffen

Van links naar rechts: staand Juffrouw van der Laan en juffrouw Nannen. Zittend meneer van Inzen, meneer Gorter, meester van Lingen en meester Kuiper(s). Meester van Lingen wilde Max en Henderika op school houden, maar meester Kuiper(s) vond dat ze van school moesten.

Op zondagavond 25 oktober moet Max samen met zijn ouders en zusjes hun huis verlaten. Via Winschoten en kamp Westerbork komt hij samen met zijn moeder en zusjes op 2 november aan in Auschwitz waar ze alle vier nog diezelfde dag om het leven gebracht worden. Zijn vader moest onderweg bij Kosel uit de trein stappen en bezwijkt ruim een half jaar later in een Pools werkkamp.

Max is dan 8 jaar.

Familie van Markus via Joods Monument:

Bijlages

Familie Oudgenoeg

Klapsterweg 2, Woldendorp

Bewoners Klapsterweg 2

Arent Oudgenoeg

Arent Oudgenoeg

Johanna S.C. Oudgenoeg-Frenkel

Johanna S.C. Oudgenoeg-Frenkel

Markus Oudgenoeg

Markus Oudgenoeg

Hendrika Oudgenoeg

Hendrika Oudgenoeg

Frouktje Oudgenoeg

Frouktje Oudgenoeg