Martha Cohen van den Berg-Bruckmann

20 augustus 1891 – 23 november 1942

Borgsweer 34, Borgsweer

Martha Bruckmann wordt geboren op 20 augustus 1891 in Krefeld, als dochter van Seligmann Bruckmann en Henriette Lehman.

Martha trouwt op 22 mei 1926 met weduwnaar Izaak Cohen van den Berg, afkomstig uit Nederland. Martha gaat dan bij Izaak in Emden wonen, waar hij een slagerij heeft. Izaak heeft al vier kinderen uit zijn eerste huwelijk en in april 1927 krijgen ze samen nog een dochter: Ingeborg (Inge).

Ik at er altijd mee, dat wilden ze perse. Mevrouw Cohen kon heel lekker koken

Alie Vos-Groenhagen (1917) diende als jonge vrouw bij het gezin Cohen van den Berg en heeft daar warme herinneringen aan. ‘Ik at er altijd mee, dat wilden ze perse. Mevrouw Cohen kon heel lekker koken. Ze aten een keer bruine bonen. Toen ik zei dat ik dat niet lustte, zei ze ‘Maar deze wel’. En dat klopte ook. Thuis aten we het met spek maar zij maakte het met vruchten. Ze bakte ook heel vaak taarten, bijna iedere week, altijd twee tegelijk, een vruchtentaart en een slagroomtaart. Dat was ik thuis niet gewend. Ik vond het heerlijk.’

Trijn Houwerzijl-Telkamp (1929), als jong meisje hartsvriendin van dochter Inge, herinnert zich Martha als een lieve vrouw. ‘Bijzonder vond ik het dat er een grote foto van Izaak’s eerste vrouw Emilie in de woonkamer hing, een hele mooie vrouw’.

Martha schreef, net als haar dochter Inge, een versje in het poësiealbum van Trijn: ‘Mijn wens zij kort en krachtig, doch hartelijk gemeend, het geluk blijve u gedachtig, en dat gij nimmer weent’’.

Inge's versje in poesiealbum van haar vriendin Trijn

Versje dat Martha schreef in het poesiealbum van Trijn Houwerzijl-Telkamp, vriendin van haar dochter Inge.

In de avond van 11 november 1942 worden Martha en haar man en dochter uit huis gehaald en de volgende dag naar Westerbork gebracht. Goed een week later gaan ze alle drie op transport naar Auschwitz, waar ze bij aankomst op 23 november direct om het leven worden gebracht.

Martha is dan 51 jaar.

Familie van Martha via Joods Monument:

Familie Cohen van den Berg

Borgsweer 34, Borgsweer

Hier woonde

Izaak Cohen van den Berg

Izaak Cohen van den Berg

Martha Cohen van den Berg-Bruckmann

Martha Cohen van den Berg-Bruckmann

Inge Cohen van den Berg

Inge Cohen van den Berg